HESABIM
GİRİŞ YAP

Hoşgeldiniz! Hesabınıza buradan giriş yapabilirsiniz.



Yardım
ya da
YENİ HESAP OLUŞTUR

Bilgilerinizi girerek yeni bir hesap edinebilirsiniz.



3. sınıf öğrencilerimiz için kitap listesi, Hint ve Çin Düşüncesi, Antik Yunan, Helenistik Düşünce, Orta Çağ Düşüncesi, Rönesans ve Aydınlanma Düşüncesi, Bilim Tarihi ve Felsefesi kategorilerinden oluşmaktadır.

  HİNT VE ÇİN DÜŞÜNCESİ
  KİTABIN ADI YAZAR   YAYINEVİ SAYFA SAYISI AÇIKLAMA
1 Yol ve Erdem Lao Tzu Can Yay. 312 Keyifle okunabilecek bu klasik eser, Çin’de M.Ö. 3. yüzyılda  ortaya çıkan Taoizm’in ana kaynağı sayılır. Doğu bilgeliğinin varlığı bütüncül algılayışı ve geliştirdiği sükunet ve eylemsizlik bilinci esere hâkim görüştür. Varlığı sınıflara ayırarak eylem yoluyla dönüştürüp yönetmeyi hedefleyen Yunan Felsefesi’nin filizlendiği zamana çok yakın bir çağda, Çin’de, varlığı bütüncül bir şekilde algılayan ve onu dönüştürücü gücün insanda bulunduğunu düşünmeyen bir felsefe gelişmiştir. Yol ve Erdem veya Dao De Jing , bu iki karşıt pozisyonu görmek açısından vazgeçilmez bir kaynak.
2 Sözler Konfüçyüs Ötüken 155 Düşünce olarak Taozimin birçok noktada kendisinden farklılaştığı Konfüçyanizm’in ana metinlerinden biridir Sözler . M.Ö. 6. yy.da yaşamış büyük usta Konfüçyüs’ün iyi, erdemler, siyaset ve sanat üzerine görüşlerini görebilmek ve Çin’de iki bin yıla yakın bir iz bırakan büyük bir zihinle karşılaşmak ancak bu kitap yoluyla mümkün görünüyor.
3 Buda'nın Erdem Yolu Buda Verka Yay. 152 M.Ö. 6. yy.da yaşamış ve Budizmin temel öğretilerini ortaya koymuş olan Siddarta Gotoma’nın müritlerine verdiği vaazların bir derlemesi olan bu eser Budizmin temel umdelerini ve felsefesini içeriyor.
4 Suvarnabhasa Sutra Anonim İş Bankası Yay. 176 Bu kitap Budist Sutraları arasında en önemlilerindendir. Türkçe Budist metni olan Altın Yaruk bu metnin tercümesidir. Altın ışık demektir.
5 Dhammapada Anonim İş Bankası Yay. 184 Budizmin bir diğer kaynağı olan Dhammapada Yol’un düsturlarını konu edinir. Ahlak ve bilgi üzerine yoğunlaşan öğütleri içerir.
6 Hint Felsefesinin Temelleri Korhan Kaya Doğu Batı Yay. 198 Korhan Kaya, Hint inanç ve düşünce eserlerini tercüme etmenin yanı sıra genel inceleme eserleri de kaleme almıştır. Bu listedeki birçok kitap onun tercümesidir Hint Felsefesinin Temelleri adlı çalışması ise genel konuları ve sorunlarıyla Hint Felsefesini ele aldığı telif çalışmasıdır.
7 Bilgelik Yolu Mo Zi Salt Okur Yay. 404 MÖ. 5-3 yüzyılları arasında Çin'de ortaya çıkan bir düşünce ekolünü temsil eder Mo Zi. Taoizm'den ve Konfüçyüsçülükten farklı daha faydacı ve realist çözümler sunuyor çağının, toplumun ve insanın sorunlarına. Çözümün anahtarı ise sevgi olarak belirleniyor.
8 Zhuangzi Metinleri Chuang Tzu İş Bankası Yay. 352 "Ben, Zhuangzi, bir seferinde rüyamda bir kelebek olduğumu gördüm, mutlu mutlu kanat çırpan bir kelebek.  Öyle mutluydum ki Zhuangzi olduğumu unutmuştum.  Aniden uyanınca aslında Zhuangzi olduğumu anlayıp hayrete düştüm. Zhuangzi mi rüyasında kelebek olduğunu gördü, yoksa kelebek mi rüyasında Zhuangzi  olduğunu gördü?" Zhuangzi metinlerinden bu meşhur alıntı birçoğumuzun karşısına çıkmıştır. Metin Taoizm'in en sistematik eserleri arasında sayılır. Yol ve Erdem 'deki karmaşık akış daha da düzenlidir bu metinde. Zhuangzi Metinleri Çin-Taoizm düşünce akımının eşsiz kaynakları arasında yer alır.
  ANTİK YUNAN
  KİTABIN ADI YAZAR   YAYINEVİ SAYFA SAYISI AÇIKLAMA
1 Felsefe Tarihi 1 Umberto Eco Alfa Yay. 328 “Felsefe tarihinin Yunanlarla başlamasının kültürel bir nedeni var. Batı dünyasının düşünce biçimini şekillendiren Yunan düşüncesidir ve yaklaşık üç bin yıldır nasıl düşündüğümüzü anlamak için Yunanların ne düşündüğünü anlamak zorundayız.
Batı düşüncesinin tamamı yanlış olsa bile, nereden geldiğimizi ve ne olduğumuzu anlamamız için o düşünce hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
Aksi takdirde öğrencilere Yunan mitolojisini incelemenin bir âlemi olmadığını, çünkü bir yığın hayal ürününden başka bir şey olmadığını söylemiş oluruz, o zaman da Homeros ile Vergilius’un neden söz ettiğini anlamalarını engellemiş oluruz.”
–Umberto Eco
2 Antikçağ Felsefesi Çiğdem Dürüşken Alfa Yay. 410 Sade bir dile sahip bu eser anlaşılır bir antikçağ felsefesi panoroması sunuyor. 
3 Sokrates Öncesi ve Sonrası Francis Macdonald Cornford İş Bankası Yay. 104 Cornford'un konferanslarından meydana gelmiş, İlk Doğa Filozofları Sokrates, Platon ve Aristoteles'i anlamak için son derece kolay anlaşılır ve açıklayıcı bir başlangıç kitabı.
4 Antik Yunan Felsefesi Tarihi  Wilhelm Windelband Fol Kitap 243 Bu çalışma Antik Yunan felsefesine sistematik bir giriş imkanı sunuyor. Varlık, bigi ve değer konularının yanı sıra özgün bir dönemlendirme de yapılmış. En iyi giriş kitaplarından.
5 İzonomi ve Felsefenin Kökleri Kojin Karatani Metis Yay. 195 Felsefe tarihine başlangıç noktasından ekonomi-politik bir açıdan yaklaşan bu çalışma kendisi de filozof olan bir isim tarafından özgün bir felsefe tarihi olarak yazılmıştır. Felsefenin, ekonomi, toplum ve siyaset ile olan ilişkisini okuyunca şaşırmamak elde değil.
6 Kurucu Düşünceler Cilt 1 Kolektif İletişim Yay. 289 Çin, Hint ve Yunan düşüncelerini birlikte ele alan bu eser güzel bir başlangıç eseridir.
7 Kısa Antik Yunan Felsefesi Tarihi John Marshall Liberus Yay. 188 Antik Yunan felsefe okullarına ve önemli isimlerine göre düzenlenmiş bu eser sistematik akışını tarihsel sıraya göre sunuyor.Birincil kaynaklara dayanrak yalın bir dil kullanıyor yazar.
  HELENİSTİK DÜŞÜNCE
  KİTABIN ADI YAZAR   YAYINEVİ SAYFA SAYISI AÇIKLAMA
1 Tanrısal Öngörü Seneca Alfa Yay. 100 Stoa felsefesinin Fortuna (Talih), Fatum (Kader) ve Providentia (Tanrısal Öngörü) kavramları üzerine, Antik Çağ'dan elimize geçen en önemli metinlerden birisi olan De Providentia, retorik sanatının incelikleriyle örülü üslubuyla her şeyden önce klasik bir edebiyat metnidir. İçeriğinin Stoik ahlak ilkeleriyle döşeli oluşu, tanrı ve insan ilişkilerinin ayrıntılı olarak sorgulanması, iyi ve kötü değerlerinin açık ve seçik ifadelerle aydınlatılması, yaşam ve ölüm kavramlarına yaklaşımı açısından değerlendirildiğinde, bu eser Roma'dan günümüze kalan örnek bir ahlak felsefesi metni özelliği kazanır. 
2 Mutlu Yaşam Üzerine- Yaşamın Kısalığı Üzerine Seneca İş Bankası Yay. 84 "Seneca (MÖ 4’e doğru-MS 65): devlet adamı ve filozofluğunun yanı sıra Roma tarihinin en önemli söylev ustalarından ve tragedya yazarlarından biridir. Babasının bir siyaset adamı ve hatip olarak yetiştirmek istediği Seneca, bir süre devlet işleriyle uğraştı ve sonunda kendisini en sevdiği işe, yani felsefeye adadı. Stoacı öğretileri içeren çok sayıda düşünce metni, mektup ve tragedya yazdı. Mutlu Yaşam Üzerine ve Yaşamın Kısalığı Üzerine’de Seneca doğaya uyumlu yaşama mecburiyetini çeşitli açılardan ve yaşadığı dönemden örnekler vererek ele alır. İlham verici bu iki metin, Stoacılığın Roma döneminde nasıl bir yaşam anlayışını salık verdiğine dair soruların yanıtlarını da barındırır."
3 Söylevler Epiktetos Şule Yay. 413 Epiktetos'un genel düşünce yapısını sunan bu kitapta irade, ahlak, erdemler, duygular ve insana dair yalın düşünceler yer alıyor. Epiktetos'un önemi hayat hikayesiyle örtüşen bir düşünce ve teslimiyet felsefesine sahip oluşundan ileri gelir. Onu anlamak Helenistik dönemin en etkili akımlarından olan Stoacılığı anlamaya yardımcı olacaktır.
4 Yaşlı Kato veya Yaşlılık Üzerine Cicero İş Bankası Yay. 80 Cicero ölümünden bir yıl önce kaleme aldığı Yaşlı Cato veya Yaşlılık Üzerine’yi yazdığında 62 yaşındaydı. Eserini Platon’u örnek alarak diyalog biçiminde kurgulamış, esas konuşmacı olarak da Latin edebiyatında Büyük Bilge olarak anılan Marcus Porcius Cato’yu seçmiştir. Cicero, Cato’nun şahsında yaşlılığın da çocukluk, gençlik, olgunluk gibi insan ömrünün doğal bir aşaması olduğuna, bu çağı bir yük gibi görmemek gerektiğine dair görüşlerini dile getirir.
5 Kuşkuculuk II -Etikçilere Karşı Uzmanlara Karşı Sextus Empiricus Ayrıntı Yay. 208 Sextus Empiricus’un daha önce üç kitabını içeren Kuşkuculuk eserini yayımlamıştık. Şimdi de Etikçilere Karşı ve Uzmanlara Karşı başlıklı iki kitabı tek bir eserin çatısı altında toplanmak suretiyle tüm külliyatı çevrilmiş oldu. Sextus’un yazıları yalnızca Kuşkuculuğun bir açıklamasını değil, aynı zamanda “Dogmatistler”in öğretilerinin bir eleştirisini de içerir. Etikçilere ve uzmanlara karşı yürüttüğü tartışma bu minvalde düşünülebilir. Antik Yunan düşünce tarihindeki hemen hemen her bilinen isme göndermeler mevcuttur ve bu tarihin ana hatları hakkında önceden bilgi sahibi olmadan da argümanların değerini tahmin etmek güç değildir. Burada eleştiri konusu edilenler, aynı zamanda Yunan felsefesi tarihinin de kısa bir özetidir.
6  Mutlu Olma Sanatı Epikür Kapra Yay. 104 Epikür; din, bilim, yaşam, ölüm, mutluluk ve ahlak konularındaki fikirleriyle Antik Akdeniz dünyasını ve Avrupa’nın düşünce yapısını derinden etkilemiştir. Karl Marx, Isaac Newton ve Thomas Hobbes gibi büyük düşünürlerin hayranlığını kazanan Epikür’ün fikirleri, ölümünden yüzyıllar sonra bile hâlâ tartışılmaya devam ediyor. 
Mutlu Olma Sanatı; Epikür’ün Herodot ve Menoitios’a yazdığı, varlığın fiziksel temelleri, yaşamın amacı, ruhun doğası, kader, dil, kültür, haz ve adalet gibi daha pek çok konuyu ele alan mektuplarından ve aforizmalarından oluşuyor. Epikür bu mektuplarında, iyi bir hayat yaşamanın yollarının salt insan davranışı üzerinden değil; hareket kavramı, görme, koklama ve duyma gibi duyuların ve gök cisimleri, ateş ve atomlar gibi doğrudan gözlemlenebilen yahut gözlemlenemeyen fiziksel maddelerin de doğru anlaşılması ve dolayısıyla insan türünün tüm bu yapı içerisindeki yerinin kavranmasıyla mümkün olabileceğini gösteriyor: “Ölüm bizim için bir anlam ifade etmez, çünkü atomlarına ayrılanın duyu yetisi kalmamıştır ve duyu yetisi olmayan ile alakamız yoktur.”
Bu açıdan bakıldığında sıra dışı bir okuma deneyimi vadeden Mutlu Olma Sanatı, “Bedenlerimizi ve zihnimizi çevreleyen ‘varlık dünyası’ bize ne söylüyor?” sorusuna, endişeden uzak bir cevap arıyor.
7 Epikuros-Madde Haz ve İnsan Alfred Edward Taylor Fol Kitap 120 Bu eser, Epikuros’un hayatı ve felsefesine kısa bir giriş yapmaktadır. Epikuros’un ahlak ve haz anlayışı, madde ve atom öğretisi, farklı eleştirmenlerin yorumlarıyla birlikte ele alınmaktadır. Epikuros felsefesinin, Demokritos, Platon ve Aristoteles’ten aldığı etkilerin incelenmesi nedeniyle aynı zamanda eser, Antik Çağ Yunan Felsefesi alanına da ışık tutmaktadır.

Yine Epikuros’un fikirlerinin çeşitli ahlak felsefeleri, Hristiyanlık düşüncesi, astronomi ve hatta evrim tartışmalarıyla ilişkilendirilmesi, okura farklı bakış açıları sunmaktadır.  
  ORTA ÇAĞ DÜŞÜNCESİ
  KİTABIN ADI YAZAR   YAYINEVİ SAYFA SAYISI AÇIKLAMA
1  Ortaçağ Felsefesinin Ruhu Etienne Gilson Açılım Kitap 419 Orta Çağ felsefesinin genel bir resmini çizen bu çalışma Hristiyan teolojisinin felsefeye kesiştiği noktada Orta Çağ felsefesinin ana temalarına odaklanıyor. Bu temalar hâlihazırda felsefenin içeriğinin belirlendiği epitemoloji, ontoloji ve ahlak konularını bu açıdan içeriyor.
2  İstencin Özgür Tercihi Üzerine Augustinus Say Yay. 176 Augustinus, Hristiyan Orta Çağ felsefesinin en önemli isimlerinden biridir. İstencin Özgür Tercihi Üzerine, diyalog tarzında yazılmış 3 bölümden oluşur. Bölümlerde irade, ahlak, kötülük ve etki-edilgi gibi konular işlenir. Augustinus'un samimi dili ve zengin düşünce soruları felsefi bir diyaloğun nasıl yürütüleceğini öğretirken tartışmanın içinde okurunu da tartışmanın bir tarafı olmaya âdeta zorluyor.
3 Varlık ve Öz Thomas Aquinas Say Yay. 192 Aquinas'ın varlık ve öz düşüncesine dair Antik Yunan ve Hristiyan düşüncesinden hareketle varlığa dair güçlü bir felsefi sorgulama sunuyor. Teolojik tartışmalara da yer veren kitap, Aristoteles'in Metafizik adlı eserine yorumları da içeriyor.
4 Ruhun Özellikleri İbn Sînâ Dorlion Yay. 72 "İslam'ın büyük filozofu ve hekimlerin hekimi, İbn Sînâ, insanoğlunun en derin ve en karmaşık konularından birine daldı: Ruhun doğası. İbn Sînâ, bu eserde ruhun özelliklerini, yeteneklerini ve varlığını detaylı olarak inceliyor. Ruhun karmaşıklığına ve evrensel etkisine odaklanarak, onun varoluşu, kapasitesi ve Yaratıcısı ile olan ilişkisi hakkında derinlemesine bir araştırma yapıyor. Bu kitapta bulacağınız başlıklar şunlardır:
 
Ruhun yeteneklerinin varlığı ve ayrıntılı açıklamaları
Ruhun dört elementin birleşiminden doğmadığı fikri
Bitki ve hayvan ruhlarına genel bakış
Dış ve içsel duyuların işleyişi
Ruhun doğası ve evrensel akıl ile olan ilişkisi.
Bu kitap, kendi iç dünyamızı, ruhumuzu ve varoluşumuzun anlamını araştırmak isteyen her okuyucu için eşsiz bir kılavuz sunmaktadır. İslam'ın en büyük düşünürlerinden birinin bu konudaki fikirleri hem geçmişin hem de günümüzün okuyucuları için aydınlatıcı bir rehber olmaya devam ediyor.
 
Derinlemesine bir felsefi çalışma olan bu kitap, okuyucuya kendi ruhları üzerine düşünme ve onları daha iyi anlama fırsatı sunuyor. İbn Sînâ'nın eşsiz bakış açısı ve kapsamlı analiziyle, bu eser sadece bir kitap değil, aynı zamanda ruhu anlama yolculuğunuzda yanınızda olacak değerli bir arkadaştır."
5 Es-Siyasetü'l-Medeniyye Fârâbî Litera Yay. 192 Mevcutların İlkeleri olarak da adlandırılan es-Siyâsetü’l-Medeniyye, Fârâbî’nin felsefi sistemini ve bu sistemin Tanrı, evren ve insana ilişkin temel öğretilerini yansıtan kurucu ve kuşatıcı bir metindir. Sonraki yüzyıllarda irdelenip detaylandırılan zat-sıfat ilişkisi, âlemin yaratılışı, Tanrı’nın bilgisi, haşrin mahiyeti, vahiy ve nübüvvetin tahayyülle ilişkilendirilmesi ve nefsin bireyliği gibi derin felsefi-teolojik meselelerin birçoğu köklerini bu eserde bulur. Bu eserde bulduğumuz sistem sadece evrenin etkili ve başarılı bir felsefi resmini vermekle kalmaz aynı zamanda İslam dünyasının onuncu yüzyıldaki teolojik tartışmasına da kendi penceresinden tanıklık eder. İncelediği konular itibariyle eser iki bölümlüdür. Kitabın yarısını oluşturan ilk bölümde, cisimleri ve arazları var ve sabit kılan altı ilke, yani İlk Sebep/Tanrı, ikinci sebepler/melekler, faal akıl/rûhu’l-kuds, nefis, suret ve madde çerçevesinde fizik ve metafiziğe dair meseleler, yani nazari aklın konuları ele alınır. İkinci bölümünün konusu, irade/ihtiyar varlığı olarak insan ve onun oluşturduğu ictima/toplanma türleridir. Dolayısıyla bu bölüm pratik ilim olarak sınıflandırılan ahlak ve politika içinde incelenen meselelere yani pratik aklın konularına yoğunlaşır.
6 Ortaçağda Entelektüeller Jacques Le Goff İş Bankası Yay. 308 Le Goff'un bu eseri Orta Çağ'daki entelektüel seyri aktarıyor. Üniversitelerin kurulmasına kadar süregiden serüvenin bilim ve bilimsellik algısıyla birlikte ele alındığı eser, güçlü bir tarihçinin titiz çalışmalarının ürünüdür.
7 Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik Umberto Eco Can Yay. 265 Eco felsefeci, tarihçi ve edebiyatçı kimliklerini, birlikte teorik bir çerçevede sunmayı başaran çağdaş düşünürlerdendir. Bu eseri, onun, estetik teorisi ve güzellik kavramını tarihsel bir bağlamda ele aldığı teknik yanı da güçlü bir eseridir. Eco sanat, sanatçı ve sanat eserini, güzelliği ve bu kavramların felsefi-tarihsel bağlarını örneklerle ortaya koyuyor.
8 Felsefenin Tesellisi Boethius Alfa Yay. 270 Felsefenin bize sunduğu ve güncel hayat deneyiminde yer eden şeyler nelerdir? Felsefe bize eleştirel düşünce yetisini geliştirmenin yanı sıra hayata dair tecrübeler de sunar. Kötücül duygularla mücadelede felsefenin ve filozofların bize sıunacağı çok fazla şey var.
9 Ortacağ Felsefesi-Skolastisizm Joseph Rickaby Fol Kitap 88 Bu kitap Orta Çağ felsefesine ve Skolastik düşünceye giriş niteliğindedir. Felsefenin bin yıldan fazla bir süre ‘karanlık çağlar’ı yaşadığına, hatta Aziz Augustinus’tan Francis Bacon’a kadar, bir trans halinde olduğuna inanıldı. Oysa bugün modern zihin kendi kalıplarından çıkarak bu çağlara yaklaşmayı öğreniyor.

Modern düşünce hafife alsa da, bütün Orta Çağ felsefesi madde ve form arasındaki ayrıma dayanır. Orta Çağ düşüncesine yön veren töz ve ilinek ayrımı, ilk madde, yeti psikolojisi ve bireyleşme ilkesi bu kitapta tartışılan konulardandır.
  RÖNESANS VE AYDINLANMA DÜŞÜNCESİ
  KİTABIN ADI YAZAR   YAYINEVİ SAYFA SAYISI AÇIKLAMA
1  Rönesans'ın Doğası Hakan Cörekçioğlu Say Yay. 248 Rönesans'ın tarihsel ve felsefi bağlarına eğilen bu çalışma modern bilim ve insan ilişkisine kadar geniş bir perspektif sunuyor. Eser özünde okültizme ve ilişkili büyü gibi kavramlara odaklanıyor. Bunların tarij ve Rönesansla ilişkisi soruşturuluyor.
2 Prens Niccolo Machiavelli Can Yay. 196 Modern siyaset felsefesinde çokça referans verilen bu klasik eser bize siyaset ve devlet yönetiminde ideal olan idare tarzının ne olduğunu sorgulamanın ötesinde siyasetin doğasına dair çok fazla şey anlatıyor. Modern devletleri ve siyaseti anlamak için okunması gereken kitapların belki de ilkidir. Siyasetin ahlakla veya değerlerle ilişkisini sorgulamak gerekir. Bu eser okunurken aklımızda her zaman ahlak ve siyaset ilişkisi bulunmalıdır.
3 Küllerin Şöleni G. Bruno Cem Yay. 200 Küllerin Şöleni, Bruno’nun üç diyaloğundan birincisidir. Kopernik’in ardından Güneş Sistemini düşünsel alanda savunan ilk kişi oldu. Bruno Aristoteles’in durağan evren modeline karşı çıkarken kilisenin dogmalarını da yalanlamış oluyordu. Geç olmadan kilise tarafından sapkın ilan edilen Bruno’nun yaşamının büyük bir bölümü sürgünle geçti. Sürgün yıllarında düşüncelerini her yerde savunmaya devam eden Bruno sonunda Engizisyonun eline düştü. Sekiz yıl tutuklu kaldıktan sonra 1600’de Roma’da yakıldı.
Onu yakarak yok edemediler çünkü bilim Bruno’nun küllerinden yeniden doğdu.
4 Deliliğe Övgü D. Erasmus Can Yay. 168 "Yanlış yerde ve yanlış zamanda ortaya çıkan bilgelikten daha delice bir şey olmadığı gibi, orantısız ve dolayısıyla yanlış zekâdan daha ahmakça bir şey de yoktur.
 
Hümanizmin en önemli temsilcilerinden Erasmus, taslağını 1509 yazında İtalya’dan İngiltere’ye yaptığı yolculuk sırasında hazırladığı, daha sonra dostu Thomas More’un evinde tamamlayıp ona ithaf ettiği başyapıtı Deliliğe Övgü’de “Beni benden daha iyi kim temsil edebilir?” diyen delilik tanrıçasının ağzından tüm insanlığa seslenir.
 
Erasmus, zalim hükümdarların, açgözlü din adamlarının, hırslı tüccarların, kaypak entelektüellerin ve müridi olarak gördüğü herkesin deliliğindeki bilgeliği açıkça ortaya sererken bilgeliğin ahmaklığını ispatlamaktan da geri durmaz. Tanrıçanın hiciv olarak anılmasını istemediği bu methiye, aynı anda hem hicvin hem de methiyenin en delice ve bilgece örneklerinden biridir."
5 Yönetim Üzerine İki İnceleme John Locke Litera Yay. 336 Monarşinin meşruiyetinin sorgulanmaya başlandığı bir zamanda, bu meşruiyeti vahiy kaynaklı metinlere dayandırmak için özel bir gayret görülmeye başlanmıştı. İngiltere’de bu gayretin en mümtaz şahsiyeti Sir Robert Filmer’dı. Patriarcha adlı eserinde, Tevrat’a istinat ederek Monarşi’nin Tanrı emri olduğu, ilk monarkın Âdem olduğu ve hükmetme yetkisinin ondan oğullarına geçtiği gibi saptamalar yapmış ve bu hâliyle kitap bilhassa mutlak monarşi taraftarları arasında büyük bir rağbet görmüştü. İşte John Locke’un bu reddiyeyi yazmasının bahanesi acı bir şekilde eleştirdiği bu Patriarcha adlı eserdir. Locke, Tevrat’ın Âdem’e hükmetme yetkisi vermediğini, Monarşi’yi kutsamadığını ve hükmetme yetkisinin erkeklere ait olduğuna dair bir imayı barındırmadığını delillendirdikten sonra meşruiyetin gerçek kaynağına doğru bir yolculuğa çıkıyor. Eser, bugünün yönetim şekillerinin hangi fikri mücadeleler sonunda ortaya çıktığını anlamak için klasik hâline gelmiş bir metin.
6 Felsefenin İlkeleri Descartes Say Yay. 168 Descartes'ın düşüncenin yasalarını ve bilginin koşullarını kendi yöntemiyle ifade ettiği bu eser onun bilgi teorisinin en sade aktarıldığı eserlerindendir. Descartes'i anlamak modern bilim ve felsefeyi anlamak için zorunlu bir koşuldur.
7 Teolojik Politik İnceleme Spinoza Dost Kitap 303 Spinoza'nın özgürlük savunusunu Yahudilik ve diğer teolojik bağlamlarıyla ortaya koyduğu bu eser bizlere özgürlüğün ve özellikle ifade özgürlüğünün ne din ne de siyaset namına elimizden alınamayacağını bize öğretmeyi amaçlıyor. Etkinlik ve insanlığa katkı ancak snırlamaların ortadan kalktığı bir ifade alanı ile mümkün görünüyor.
8 Kaderci Jacques ve Efendisi Denis Diderot İş Bankası Yay. 296 Diderot'un bu eseri Aydınlanma'nın önde gelen eserlerindendir. Felsefi sorgulamaların diyalog biçiminde sunulduğu eserde Diderot, kaderciliğe ve genel olarak kaderciliği kullanan baskıcı güçlere karşı eleştiriler sunmuştur. Modern dönemin ruhunu anlamak için okunması gereken keyifli bir çalışma.
9 Hoşgörü Üzerine İnceleme Voltaire BilgeSu Yay. 136 Hoşgörü ahlakın ve belki toplumsal düzenin kendisine bağlı olduğu hassas bir fikirdir. Hoşgörüye fikir diyorum çünkü altında yatan şey sadece duygular değildir. Hoşgörü sağlam ve yerinde düşüncelere dayanmadıkça yolunu nasıl bulabilir? Hoşgörüyü; kayırmadan veya adaletsizlikten ne ayırır? Hoşgörü üzerine düşünmek bizi kendimize yakınlaştırdığı gibi insana ve onu anlamaya daha da yakınlaştırır. Hoşgörüsüzlüğün yol açtığı acı olaylarla Voltaite bize hoşgörünün değerini anlatıyor.
  BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ
  KİTABIN ADI YAZAR   YAYINEVİ SAYFA SAYISI AÇIKLAMA
1 Batı Biliminde Dönüm Noktaları Peter Whitfield Küre Yay. 329 Çalışma, bilimin kronolojik bir gelişimini sunmanın ötesinde bilim denen şeyin iç işleyişini de bizlere sunuyor.Bilim tarihine dair doyurucu bir içerik sunuyor.
2 Bilim Devrimi ve Modern Bilimin Kökenleri John Henry Küre Yay. 143 Kitap, bilim devrimi kavramını ve bunun Batı düşüncesi açısından önemini tartıştıktan sonra felsefi ve bilimsel varlık inceleme yöntemlerini ele almaktadır. Bilim ve büyü ilişkisini değerlendirirken büyük oranda modern dönemde gelişen deneyciliğin büyü geleneğindeki izlerini sürüyor. Mekanistik evren tasavvuru, matematiksel yöntem ve deneysel yöntem arasındaki ilişkiyi Batı bilimi ve düşüncesinin tarihsel duraklarını göstererek kısaca sunuyor. 
3 Bilimsel Devrimlerin Yapısı Thomas Khun Kırmızı Yay. 324 Bilimsel buluşların mantıksal yapısı nedir? Ne tür kurallara ve kavramsal araçlara gerek vardır? Bu araçlarla üretilen bilginin sürekli ileriye, daha doğru olana gittiğini nereden bilebiliriz? Birbirine zıt bilimsel açıklamaların hangisinin daha geçerli olduğunu belirlemek için ne gibi ölçütlere sahibiz? Daha çok bilim felsefesi alanına giren bu sorulara yanıt ararken zorunlu olarak bilimin tarihsel bir süreç olarak nasıl geliştiği ve ne tür koşullarda üretildiği sorularının da yanıtlanması gerekir. Kuhn'un, bilim tarihinin kesintisiz bir bilimsel birikimin sonucu olarak değil; aksine, bilgiyi büyük kesintilere, hatta kopmalara uğratan devrimci dönüşümlerle geliştiğini gösterdiği Bilimsel Devrimlerin Yapısı; yayınlandığı 1962 yılında bilim tarihi, bilim felsefesi ve bilim sosyolojisi alanlarında bir bomba etkisi yaratmış ve o tarihten bu yana çağdaş bilim ve felsefe dünyasının temel klasiklerinden biri olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Batı düşünce tarihinin temelinde yatan deneyci bilim geleneğini, bilim tarihindeki büyük dönüşüm ve devrimleri sorgulayan Kuhn; bilimsel ilerlemenin temel dayanağı olduğu iddia edilen ampirist bilgi kuramının bir gereği olarak bilimin tarihini de kendilerine göre yeniden yazanlara karşı, aynı tarihe bakarak bambaşka bir ilerleme yapısının ve bambaşka felsefi sonuçların oluşturulabileceğini kanıtlamak çabasındadır ve Bilimsel Devrimlerin Yapısı bu çabanın ürünüdür.
4 Felsefe-Bilim Nedir? Teoman Duralı Dergâh 208 "İnsan, bilgisi üstüne katlanarak bilen beşer demektir. Filozof, bilgi'yi ve onun zihnindeki yapıtaşı durumundaki kavram'ı kendine konu edinen kişi olması bakımından sistemleştirilmiş bilgiler bütünlüğü biçimde özetleyebileceğimiz bilim'in bilgini'dir. Bu durumda, bilgi üreten bilim, onun ürettiği bilgiler üstünde düşünen de felsefedir. Felsefe, bilimin ürettiği bilgiler üstünde dönüp tasarılar oluşturmasaydı, bilim iş görmez duruma düşerdi. İkisinin bir arada temsil ettiği kudret olağanüstüdür.

Bu kitap, din ile görünürler dünyası arasında kalan kesimde akıl yürütme kılavuzluğunda bilgi üretip, üretileni sınayan kurumlaşmış felsefe-bilimin ortaya çıkışı ile işleyişini tarih arka planı çerçevesinde belirleyip açıklamaya çalışmakadır."
5 Bildiğimiz Dünyanın Sonu/Yirmi Birinci Yüzyılın Sosyal Bilimi Immanuel Wallerstein Metis Yay. 288 "21. yüzyılın ilk on yıllarının bu iki anlamda da bir altüst oluşa sahne olacağını söyleyen Wallerstein, bu altüst oluşun bir belirsizlik olarak önümüzde durduğuna dikkat çekiyor: Tehlikeleri ve imkânlarıyla bir belirsizlik... Bir yandan bu belirsizlik döneminin koşullarına, ama bir yandan da bizim gerçekten ne istediğimize, tercihlerimizi ne yönde yaptığımıza, yaratıcılığımıza bağlı olarak şekillenecek bir gelecek bu... Daha doğrusu ne olabileceği ve bizim gerçekten ne istediğimiz konularında hepimizi sistemli ve açık bir biçimde düşünmeye çağırıyor."
6 Özgür Düşüncenin Kısa Tarihi John Bagnell Bury Dipnot Yay. 200 "J. B. Bury, elinizdeki kitapta, Antik Çağlardan 20. yüzyılın başlarına kadar, aklın hakikat arayışını özlü bir şekilde anlatıyor. Okuru eski Yunan’da felsefi sorgulamanın şaşırtıcı parlaklığından Orta Çağ’da dini otoritenin özgür düşünceye nefes aldırmamasına, oradan Rönesans’ta Yunan ve Roma felsefesinin yeniden keşfine ve son olarak Aydınlanma ve bilimsel devrim çağlarında akılcılığın ilerlemesine götürüyor. Ayrıca, bağımsız düşünceyi savunan ve çağdaş Batı kültürünün temelini atan birçok önemli kişinin eserlerinin anlam ve önemini küçük değinilerle ortaya koyuyor."
7 Gerçekliğin Yükselişi Manuel DeLanda Can Yay. 192 "Manuel DeLanda ve Graham Harman, gerçekçiliğin dikkat çekici yükselişini inceledikleri bu kitapta kendi felsefelerindeki benzerlik ve farklılıkları keşfederken, başka filozofların çalışmalarını da göz önünde bulundurarak çağdaş felsefedeki çatışan eğilimleri değerlendiriyorlar.

Gerçekçilik ile maddecilik arasındaki ilişkiyi tartışmaya açan kitap, DeLanda’nın çekerler ve tekillikler tartışmasıyla Harman’ın nesne yönelimli ontolojisi üzerine canlı bir düşünsel alışverişi içeriyor. Bilimsel bilginin gerçekliği tam olarak yansıtıp yansıtmadığı “bilinebilirlik” kavramıyla birlikte ele alınıyor. Ayrıca yazarların daha genel olarak uzay, zaman ve bilime dair düşüncelerine de yer veriliyor.

Felsefe ve eleştirel teoriye dair güncel tartışmalarla ilgilenen herkes için büyük değer taşıyan Gerçekçiliğin Yükselişi, kıta felsefesinde gerçekçiliğe giden farklı yolları aydınlatan en önemli eserlerden biri."

Sayfayı Paylaş :