Vakfımızın bursiyer öğrencileri için düzenlenen dört yıllık seminer programımız her sene öğrencilerimizin değerlendirmeleri de dikkate alınarak güncelleniyor. Programımız bu sene de güncellenerek yeniden planlandı.
Vakfımız 2008'den bu yana her sene yaklaşık 30 kadar öğrenciye burs ve eğitim desteği sağlıyor. Sene başındaki başvuru süreci sonrasında mülakatlar ile vakıf bursiyerimiz olmaya hak kazanan öğrencilerimiz dört sene boyunca lisans programlarına devam ettikleri süre içerisinde, kişisel gelişimlerine katkı sağlayacağına inandığımız programlara katılıyorlar.
Üniversitelerin akademik takvimleri göz önünde bulundurularak planlanan eğitim programımız yıl içine yayılmış 12 ayrı buluşma şeklinde düzenleniyor. Bu programlar yıllık planlanmış birer seminer serisinin yanında ayda bir yapılan kitap kulüplerimizden oluşuyor. Seminer ve kitap kulüplerine katılım tüm bursiyer öğrencilerimiz için zorunlu.
Vakfımızdan burs almaya hak kazanan öğrenciler ilk sene kitap kulübü toplantıları ve İstanbul'un tarihi mekanlarına yapılacak gezilerden oluşan 12 haftalık bir programa katılıyorlar. Buluşmalarımız 15 günde bir Cumartesi günleri düzenleniyor. İlk toplantımız öğrencilerimize vakfımızı, kuruluş amacımızı ve faaliyetlerimizi aktarmak üzere yaptığımız bir buluşma şeklinde oluyor. Ardından her ay bir kitap kulübü toplantısı yapıyoruz. Okunacak kitaplar öğrencilerimizin seçimleri doğrultusunda belirleniyor ve ayda bir yaptığımız buluşmalarda moderatör hocalarımız eşliğinde bu kitapları okuyarak tartışıyoruz. Kitap kulüplerinin yanında bir de İstanbul'un tarihi mekanlarına ve müzelere yapacağımız çeşitli geziler vesilesiyle de öğrencilerimizle beraber nitelikli zamanlar geçirmeyi planlıyoruz.
Hem lisans öğreniminde hem de vakfımızda ikinci sınıfa geçen öğrenciler vakıf başkanımız Cevdet Yaşaroğlu'nun hazırlayıp aktardığı "Şahsiyet, Düşünce ve İfade" başlıklı bir seminer programına katılıyorlar. Bu programda Yaratılış ve Kişilik, Alem ve İnsan, Birey ve Toplum, Mutlak Ölçüler, Düşünce ve İfade, Zihnin İşlevleri ve Zihinsel Süreçler başlıklı çeşitli seminerler bulunuyor. Öğrencilerimiz bu derslerde hem kendilerini hem de iletişim içinde oldukları çevrelerini daha iyi tanıma ve anlamlandırma imkanı bulacakları bir sorgulama sürecine davet ediliyorlar. Karşılıklı konuşmalar şeklinde zenginleşerek seyreden bu seminerler, öğrencilerimize, düşünce üretme ve ifade etmenin kıymetini fark ettirmeyi ve kendi düşüncesini etkin şekilde ifade eden bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmayı hedef alarak düzenleniyor.
Lisans öğreniminde 3. sınıfa geçen öğrencilerimiz ise edebiyatçı yazar Rafet Elçi tarafından sunulan "Dünya Düşünce ve Sanat Tarihi" başlıklı seminer serisine katılıyorlar. Evrenin Oluşumu, Nehir Uygarlıkları, Ortaçağ, Rönesans ve Aydınlanma, Sanayi İnkılabı ve 20. yüzyıl gibi başlıklar altında planlanan bu seminer serisinde öğrencilerimiz içinde yaşadığımız dünyayı bir tarih bilinci ile kavramaya davet ediliyorlar. Hocamızın ifadesiyle "Dünya tanınmadan insanın tarihi ve geleceği hakkında söz söylemek suya yazı yazmak demektir. Tarih bu bilincin üzerinde inşa edilir, doğa bilimleri de bu bilincin sağlaması ve gözden geçirilmesidir. Artık insan elinden ve düşünden çıkan her şey birbiri ile bağlantılı olarak anlaşılabilir. Bu seminerlerin amacı bu bağlantıların kurulmasını sağlamaktır."
Vakfımızdaki ve üniversite öğrenimlerindeki son yıllarına geçen öğrencilerimiz ise "Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Metodoloji" başlıklı seminere katılıyorlar. Bu seminer serisini yürüten hocalarımız Doç. Dr. Betül Duman ve Doç. Dr. Murat Şentürk. Hocalarımız bu seminerlerde bilimsel bir araştırma yapmanın inceliklerini aktarıyorlar ve öğrencilerimizin bir bilimsel araştırma çalışması (makale, proje vb.) hazırlamaları sürecine eşlik ediyorlar. Seminerler öğrencilerimizin bir araştırma sorusu geliştirme, hipotez oluşturma, teoriyle ve kavramlarla ilişki kurma, ölçme, örnekleme ve verilerin raporlanmasıyla ilgili temel aşamaları öğrenip uygulamalarını sağlamayı hedefliyor.